Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web
aktualizováno: 05.09.2010 09:07:26 

Vlaďčiny stránky

Pokrmy z masa

Pro rychlejší vyhledávání klikni na název:

Zapečené žapióny v sýrové omáčce
Bramborák s vepřovým masem
Špagety po boloňsku
Krůtí nudličky s kešu oříšky a lilkem na medu a česneku
Chmelařské medailonky
Kuřecí řízky podle Františka Nedvěda
Řízky hedvábničky
Obrácené řízky v nálevu
Květák v jogurtu
Červené rizoto
Štěpánský strouhanec
Palačinky s tvarohem
Špagety s tuňákem
Vepřová panenka v listovém těstě s ořechy
Krůtí s kokosem
Vepřové s ananasem
Palačínky s vanilkovým krémem
Krůtí na smetaně se žampióny

Vinná klobása zapečená
Pórek zapečený s rýží a uzeným masem








Myslím, že nejsem sama, kdo neustále přemýšlí, co k obědu, co k večeři, a tak shromažďuju nejrůznější recepty, které pak nárazově zkouším a rodina, spíše manžel, pak rozhodne, jestli recept vyhodit, nebo uchovat. A o nějaké zajímavé se s vámi podělím. Pokud některý recept vyzkoušíte, budu ráda, když mi dáte vědět, jestli vám chutnalo
Tady je první, a sice ...


                                                              



Bramborák s vepřovým masem

 


Tak tuhle večeři máme rádi. Vzpomněl si s tímto jídlem manžel, který ho měl rád ještě domova, kdy ho dělala jeho maminka. Podvakrát nám tuto večeři přichystal sám, teď už ji dělám já. Pokaždé, když máme tyto bramboráky, manžel se ptá: " Co se děje, že máme tuhle dobrou večeři?" :-)

Na bramborák klasicky:
nastrouhané brambory
sůl, pepř
česnek
majoránka
vejce
hladká mouka

vepřové maso (já dělám z plece)
olej na restování
zeleninové lečo
sůl, pepř

Na pánvi rozpálím olej, vložím na kousky nakrájené vepřové maso a dusím, osolím, opepřím. Než maso změkne, udělám těsto na bramboráky a začnu smažit. Když už maso měkčí, přidám zeleninové lečo a dusím dál. Na talíř položím bramborák, navrstvím na něj směs masa a zeleniny a přiklopím druhým bramborákem. Fakt moc dobrý.



Špagety po boloňsku




Tento recept jsem našla v jedné kuchařce české rodiny. Mně i mojí rodině chutná, ale setkala jsem se už i s negativním názorem. Obsahuje totiž sójové maso, a to ne každému chutná. Mně docela k chuti přišlo.


Sójové kostky
cibule
sójová omáčka
worchestestr
česnek
1 kapie
sůl, pepř
kečup


Sójové kostky povařím s kostkou maggi, aby se vytvořil vývar. Vývar sliju přes cedník stranou. Kostky pokrájím a mírně podusím na trošce oleje. Přidám nadrobno nakrájenou cibuli, kapii a česnek, zakapu worchestrem a sójovkou (té může být víc), mírně osolím. Celou dobu podlévám vývarem z kostek.
Nakonec dochutím solí a pepřem a zaliju kečupem. Podávám se špagetami.




Krůtí nudličky s kešu oříšky a lilkem na medu a česnek





Tohle nám moc chutná. Jednou tohle vařili v pořadu Sama doma, kde vaří zdravě, a jelikož jsem lilek nikdy neochutnala, recept jsem napsala. Med jídlu dodá nasládlou chuť. Moc ráda tohle jídlo dělám, rodině moc chutná.

krůtí maso
lilek
kešu oříšky
2 stroužky česneku
sůl, olivový olej
2 lžíce medu

Očištěné maso osolím, zprudka opeču na trošce oleje. Jakmile maso začne zlátnout, přidám lilek nakrájený na kostičky, mirně osolím a 5 min dusím přikryté, dokud lilek nezměkne.Přidáš kešu oříšky a dusím ještě asi 1-2 minuty. Na úplný závěr přidám česnek a med
Dobrou chuť





Chmelařské medailonky




Recept na toto dobré jídlo jsem našla na stránkách Marcelky, jedné moc šikovné paní, která má na svých stránkách nejen své výtvory různých technik, ale také recepty.

vepřová panenka
2 jablka
2 dl piva
2 vejce
100 g hl mouky
žampiony
sůl, pepř, olej na smažení


Z vepřové paneny nakrájím medailonky, které okořením a nechám uležet. Udělám těstíčko z piva, vajec a hladké mouky.
Jablka zbavím jadřinců a nakrájím na plátky, které pak namáčím v těstíčku a smažím. Medailonky opeču z obou stran, ale předtím je ještě protáhnu těstičkem.. Žampióny orestuju ve zbylém výpeku a na talíři skládám střídavě medajlónek, jablko, medailonek, jablko... Podávám s bramborovou kaší




Kuřecí řízky podle Františka Nedvěda




Tohle dobré jídlo připravoval v pořadu Prima vařečka právě František Nedvěd a já ho prvně jedla od manželovy maminky. Měli jsme ho i shodou okolností následující den po svatbě, kdy jsme byli pozvaní na oběd.

kuřecí řízky
kuřecí játra
pórek
kečup
grilovací koření
sůl
tuk na smažení


Kuřecí řízky naklepu, osolím, posypu grilovacím kořením a osmažím. Hotové řízky dám stranou tak, aby nevychladly a ve stejném výpeku orestuju kuřecí játra. Během restování postupně odebírám tuk. Přidám pórek a restuju dál. Odeberu ještě tuk, protože na směs jater a pórku naliju kečup, tak by směs nebyla příliš mastná..
Podávám s vařenými brambory. Na talíři to vypadá jako na obrázku. Na kuřecí řízek navrstvím hotovou směs jater a pórku. Dobrou chuť




Řízky hedvábničky




Tyhle řízky jsem našla na jedněch stránkám s recepty a naší rodině chutnají. Je to rychlý recept, a takové já mám ráda, i když nepohrdnu ani mírně zdlouhavému receptu.

kuřecí řízky
3 bílky
2 lžíce měkkého tvarohu
1 lžička
1 dl mléka

Kuřecí řízky naklepu, osolím a obalím v mouce. Ze tří bílků, tvarohu, kari a mléka ušlehám těstíčko.
Řízky namáčím v těstíčku, ve strouhance a smažím dozlatova.
Příloha: bramborová kaše, zeleninový salát




Obrácené řízky v nálevu



Tento dobrý oběd jsem viděla v pořadu Prima vařečka, kde ho připravoval herec Mojmír Maděrič. Je to moc dobrý a celé naší rodině chutná. Snad bude chutnat i vám.

kuřecí řízky
strouhanka
vejce
zelenina ve sladkokyselém nálevu
olej na smažení
l, pepř

Kuřecí řízky naklepu, osolím, mirně opepřím a obalím nejprve ve strouhance a pak ve vajíčku. Na oleji osmažím a rovnou z pánve přendám do zapékací mísy. Když už mám v míse všechny osmažené řízky, celé to poliju zeleninou ve sladkokyselém nálevu včetně laku. Nechám v troubě cca 30 minut. Maso nasaje chuť laku a je to fakt dobrý.
Příloha: vařené brambory




Květák v jogurtu





Ač jsem vždy odmítala bílý jogurt a jídla, v němž je obsažen, můžu říct, že tohle mi opravdu chutná a sklidila jsem s tím úspěch i u své rodiny. Našla jsem ho ve své oblíbené kuchařce. Překvapilo mě, jak je takto připravený květák dobrý.

květák
3 cibule
2 stroužky česneku
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička pískového cukru
1 lžička kari
1 bílý jogurt
sůl,olej
1 dl vody

Do marinády z jogurtu, poloviny jemně nastrouhané cibule, utřeného česneku a zázvoru naložím nejméně na 2 hodiny růžičky syrového květáku. Na oleji osmažím zbytek cibule, přidám květák s marinádou, cukrem, 1 dl vody, osolím a dusím velmi zvolna pod pokličkou.
Před podáváním posypu kari kořením.
Podávám s vařenými brambory, ale je možno i černý chléb



Červené rizoto




Jeden z dalších Eriččiných receptů, od které mám i Mokré řezy, které můžete vidět v moučnících. Dělám bílé rizoto a tak jsem uvítala i obměnu, tzn. toto červené. Když se ptám, co chce rodina k večeži, často Honzík projeví přání červené rizoto.

potřebné množství uvařené rýže (jak jste zvyklé do svého rizota)
asi 40dkd mletého masa (hovězí a vepřové), já používám i měkký salám
sůl, pepř
1 velký rajský protlak nebo krabička rajčatové šťávy
lžička cukru do rajského protlaku
trochu vody
mražená, popř. čerstvá zelenina (hrášek, kukuřice, mrkev, paprika), žampiony
1 cibule, olej

Na trošce oleje nechám zesklovatět nakrájenou cibuli, přidám maso (nebo salám), osolím, opepřím, přidám rajčatový protlak s 1 lžičkou cukru (cukr proto, že protlak je na někoho hořký). Místo protlaku je možné použít i rajčatovou šťávu a chvíli povařím. Protlak nebo šťávu lze zředit vodou, ta se při pečení vypaří. Mezitím povařím nakrájenou zeleninu asi 5 minut v osolené vodě. Zeleninu procedím a přidám k rýži. Přidám i maso a zamíchám. Pokud je hmota moc hustá, možno přidat zředěný protlak nebo rajčatovou šťávu. Ochutnám, dosolím a na půl až třičtvrtě hodiny dám péct na 200 C, možno i 220C. Přebytečná voda se vypaří a zůstane jenom červená rýže s masem.



Štěpánský strouhanec




Tento recept jsem našla ze starého vydání Chvilky pro Tebe nebo Překvapení (rok 1997), a už necelé dva roky je součástí našich večeří

asi 7 vařených brambor ve slupce
2 lžíce rozpuštěného sádla
500g hrubé mouky
1 droždí (když není, nic se neděje)
500ml mléka
3 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránka
měkký salám nebo maso pokrájené na kostičky

Vychladlé brambory oloupu, nastrouhám a přidám k nim hrubou mouku, rozdrobím droždí, přidám vejce, zaliju mlékem a přidám česnek, mletý černý pepř, majoránku a sůl. Dobře promíchám a přidám na kostičky nakrájený salám a rozpuštěné máslo. Všechno promíchám a pokud tam nemám droždí, vložím do zapékací misky nebo pekáčku.
Zapékací misku jsem vymazala a vysypala strouhankou. Směs v misce pěkně urovnám a peču zvolna asi 45 minut. Před koncem pečení pokrm potřu tukem.
Hotový strouhanec krájím na jednotlivé porce. Jak už to tak bývá, jednou pohromadě hezky drží, jindy ne :-( Ale chutná nám.



Palačinky s tvarohem




Našla jsem recept na dobré palačinky v jedné kuchařce, kterou jsem objednala u nás v Mateřské školce. Mně tedy chutnal a Honzíčkovi taky, ten palačinky miluje

2 vejce
2 lžíce cukru
250ml mléka
120g polohrubé mouky
sůl, olej
NÁPLŇ: 200g měkkého tvarohu
1/2 žloutku
1 lžíce cukru
vanilkový cukr
2 lžíce mléka
rozinky

Žloutky jsem rozšlehala, přidala mléko a sůl a lehce vmíchala mouku a tuhý snih z bílků, do kterého jsem zašlehala. Udělala jsem palačinky, potřela tvarohovou náplní, srolovala a pocukrovala. Ozdobila jsem šlehačkou.



Špagety s tuňákem




opět z mé oblíbené kuchařky. Špagety jsem dělala pouze boloňské, tak jsem hledala trošku změnu. Rodina ani neprotestovala. Je to dobré, i když třeba ne každý má rád bylinky a koření.

špagety
cibule
rajčatový protlak
1 konzerva z tuňáka
rajčata
muškátový oříšek, oregáno, bazalka
tvrdý sýr, křen

Na tuku jsem osmahla cibulku, přidala rajčatový protlak, maso z tuňáka v oleji, rajčata nakrájená na plátky, trochu vody a podusila jsem. Hotovou šťávu jsem ochutila muškátovým oříškem, oregánem a bazalkou a takto hotovou směs pokladla na uvařené špagety a posypala strouhaným sýrem. Může se k tomu podávat salát z červené řepy, ale myslím, že takhto připravený pokrm stačí. Do toho salátu potom ten křen, zálivka z oleje, citronu a umělého sladidla. 
 


Vepřová panenka v list. těstě s ořechy




Vepřovou panenku v listovém těstě jsem našla v kalendáři pro letošní rok, kde mě hned při prvním listování zaujala. Chutná to zajímavě.

2 vepřové panenky
2 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžičky mletého bílého pepře
olej, sůl
Na obalení: 1 balíček listového těsta
80g hrubě nadrcených vlašských ořechů
3 lžíce strouhanky
1 vejce na potření

Vepřové panenky jsem očistila, omyla, obě nasolila, pokapala citrónovou šťávou, posypala bílým pepřem, potřela olejem a nechala uležet. Na suchou rozpálenou teflonovou pánev jsem nasypala strouhanku a nahrubo nadrcené ořechy a opražila dozlatova. Druhou pánev jsem vytřela olejem, rozpálila a zprudka orestovala obě panenky. Z listového těsta jsem rozválela dva obdélníky a část těsta odřízla na zdobení. Těsto jsem potřela rozšlehaným vejcem, posypala praženou strouhankou s ořechy a položila na každý obdélník jednu panenku. Ty jsem zabalila do těsta a ozdobně převázala odloženou a tence vyválenou částí těsta jako provázkem. Potřela jsem vajíčkem a pekla v předehřáté troubě 10 min na 200C. Pak jsem teplotu snížila na 180C a dopekla dozlatova dalších 10 - 20 minut. Upečenou panenku jsem rozkrájela a podávala s bramborovou kaší a zeleninovým salátem




Krůtí s  kokosem




Stejně jako i některé předešlé pokrmy je i tento z mojí kuchařky. I tento recept je zajímavý. Rodina schválila, a tak už je zařazený v jídelníčku.

krůtí nebo kuřecí řízky
sůl, vejce
strouhaný kokos
kompotovaná broskev

Naklepala jsem řízky, osolila, potřela rozšlehaným vejcem, posypala strouhaným kokosem a na topoložila nakrájenou broskev. Zabalila jsem, propíchla párátkem a pekla na tuku.
Jako příloha je rýže, já udělala kari rýži.




Vepřové s ananasem



Další z dobrých receptů.Zajímal mě na tom ten ananas, ale nakonec jsme si celá rodina pochutnala.

libové vepřové maso z kýty nebo panenky
trochu solí
na špičku nože glutasolu
6 lžic olejee
6 koleček sterilovaného ananasu

Těstíčko 1 vejce, 2 lžíce škrobové moučky

Omáčka:
1 1/2 lžíce rajčatového protlaku
1 1/2 lžíce cukru
1 lžička škrobové moučky
1 lžíce sójové omáčky
(1 žíce sladkého vína, 1 lžička červeného pálivého oleje)
1 lžička jemně nakrájené cibule
1 lžička octa
1/2 lžičky soli, trochu glutasolu

Maso jsem nakrájela na kostky velké asi 2 1/2 cm, posypala solí a glutasolem, namočila jsem do těstíčka, které jsem připravila z vajíčka rozšlehaného se škrobovou moučkou, a jednotlivé kostky opekla z obou stran dozlatova na oleji asi 2-3 minuty.
Opečené kostky jsem vyndala, nechala vychladnout a znovu opekla na rozpáleném oleji. Omáčku jsem připravila tak, že jsem smíchala všechny uvedené suroviny, vlila na pánev a za stálého míchaní vařila, dokud nezhoustla (asi 3 min). Přidala jsem kostky masa a promíchala. Nakonec jsem přidala nakrájený ananas s trochou šťávy a osolila.
Podávala jsem s rýží (nejlepší je k tomu asi kari).

Palačinky s vanilkovým krémem


Palačinky máme moc rádi, zvláště náš pětiletý syn Honzík, a nejdraději má právě tyhle s vanilkovým krémem. Našla jsem je opět ve své oblíbené kuchařce.

375ml mléka
2 vejce
sůl
180g polohrubé mouky
tuk na smažení

Krém:
250ml mléka
lžíce cukru
2 lžičky vanilkového pudingového prášku
1-2 žloutky

Z hladkého řídkého těsta napeču tenké palačinky. Vanilkový krém udělám tak, že v hrnku s mlékem ve vodní lázni umíchám vanilkový krém z pudingového prášku, který jsem rozpustila v trošce studeného mléka, do něhož vmíchám dva žloutky.
Vlažné palačinky potřu krémem, skládám do šátečku a podávám pocukrované, ale nikoli jako moučník, jak to píšou, ale k večeři.


Krůtí na smetaně se žampióny


Další dobrý recept z oblíbené kuchařky. Zachutnali nám smetanové omáčky, které jsem dosud moc neměla příležitost ochutnat. Chutnalo to moc dobře.

krůtí prsa
100g másla
1 cibule
2dl 33% smetany
1 lžička hladké mouky
2 lžíce rajčatového protlaku
čerstvé nebo sušené žampióny
sůl, pepř

Omyté maso jsem osolila, mírně opepřila a opekla na polovině másla. V hrnci jsem zpěnila druhou polovinu másla cibuli, přidala jsema maso a za občasného podlévání jsem dusila do měkka. Vyndala jsem maso, přidala rajčatový protlak a žampióny. Zaprášila jsem moukou, osmahla, přidala trochu vody a povařila.
Přilila jsem smetanu a dochutila. Stačí už jenom prohřát maso, a podávat s rýží.


Vinná klobása zapečená


Doposud jsem znala pouze klasickou opečenou vinnou klobásu, ale jednou jsem  ji v časopisu našla zapečenou, a od té doby máme tu klasickou pouze k obědu na Štědrý den.

vinná klobása
plátky šunky
plátky Aidamu
žampiony
červenáu kapii
cibule

Vinnou klobásu stočím do šneka, propíchám špejlí a opeču na tuku. Opečenou klobásu vložím do zapékací misky, posypu nadroubno nakrájenou ciulí, přidám žampiony, pokladu plátkem šunky a aidamu a posypu nadrobno nakrájenou červenou kapií.
Vhodnou přílohou jsou brambory.




Pórek zapečený s rýží a uzeným masem



Jak už jsem psala, hledala jsem další recet, jak upéct uzené maso taky k něčemu jinému než ke špenátu a k bramborovému knedlíku. Tohle nám chutnalo

jeden velký pórek
 rýže
vařené uzené maso
rostlinný tuk
2 vejce
250 ml mléka
mletý pepř, petrželka, sůl

Bílé části pórku vložím do vařící osolené vody a uvařím téměř doměkka. Pokrájím na kousky, uvařím rýži.
Do vymaštěné zapékací misky narovnám postupně vrstvu rýže, pórku a uzeného masa.
Vrstvy osolím, opepřím a posypu sekanou petrželkou.
Poslední horní vrstva je rýže.
Dám zapéct do trouby a po chvíli zaliu mlékem a rozšlehanými vejci
Podávám se zeleninovým salátem
TOPlist