Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web
aktualizováno: 05.09.2010 09:07:26 

Vlaďčiny stránky

Moučníky‚ řezy


Buchta k Valentýnu
Buchta z kefíru
Tvarohový krémovník


Naše rodina má ráda ke kafíčku vždy něco dobrého. Byly doby, kdy jsem pekla každý víkend, ale přišly děti, a není na to čas. Jsou ale dny, kdy si děti dovedou hrát, aniž by stále od maminky něco vyžadovaly, a tak se s chutí vrhnu na pečení. Sbírám recepty všude, kam náhodou zavítám a zrovna mám chuť něco opisovat a doufat, že to po upečení bude dobré. S těmi, co nám chutnají, se podělím i s vámi. Třeba vám taky něco přijde k chuti.

Všechny zde uvedené recepty jsou mnou vyzkoušené.


 
 
Stříška z Bé bé sušenek
   Tento nepečený moučník jsem objevila v tzv. " přeposílacích" mailech, které mi často chodí. Vyzkoušela ho až moje maminka, jakožto vedoucí v obchodu, kde se recepty rozdávají pokaždé, když někdo vyzkouší něco zajímavého.

2 balíčky Bé Bé sušenek (nejlépe obě barvy - světlé a tmavé, ale není podmínkou)
250g měkkého tvarohu
necelé máslo (lépe je však toto množství rozdělit napůl s Herou)
cukr dle chuti
3 banány
čokoládovou polevu

Na alobal rozložím bé bé 7 x 3 sušenky, střídavě světlé a tmavé jako šachovnici.
Na sušenky navrstvím krém, který udělám tak, že do tvarohu zašlehám máslo s Herou a cukr.
Na krém pokladu opět sušenky.
Aby se mi lépe na sušenky natíral krém, zjednoduším si to tak, že si rovnou slepím dvě sušenky k sobě.
Zbylým krémem opět potřu povrch sušenek. Na prostřední řadu položím za sebou necelé tři delší banány.
Tvar stříšky vytvořím tak, že pomocí alobalu postranní řadu sušenek zvednu a dobře upevním. Nechám
chvíli ztuhnout a na závěr celou stříšku poliju čokoládovou polevou


 

  Piškot s pudingovým krémem  

Tento recept mě, stejně jako předchozí stříška zaujal v tzv. přeposílacích receptech. A stejně tak ho i dřív vyzkoušela moje maminka. Mám ráda i moučníky, kdy je několik vrstev nad sebou a navíc každá jinak barevná.

Těsto:
200 g polohrubé mouky
4 vejce
200 g cukru
4 lžíce horké vody

Krém:
1/2 l mléka
2 jahodové pudingy
4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 tvaroh
250 g Hery
šlehačka v prášku

čokoláda na vaření

Žloutky ušlehám s cukrem a přidávám po lžících vodu. Pak vmíchám mouku a nakonec z bílků sníh. Plech vymažu, vysypu a peču necelých 20 minut. Upečený piškot potřu krémem, který udělám z výše uvedených surovin s tím, že ještě dřív, než začnu dělat těsto, připravím nejprve puding. Ten musí vychladnout. Do vychladlého pudingu zašlehám vanilkový cukr, tvaroh a Heru. Na krém navrstvím ušlehanou šlehačku z prášku podle návodu a povrch posypu strouhanou čokoládou.




 
         Sklářský dort                  
 I tohle je moc dobré. Není to až tak sladké a nejspodnější vrstava, což je upečený puding, svou tmavou barvou vyniká v kontrastu barev. Jíst se má i očima. Kdysi tento recept někdo napsal do jedné diskuze. Od té doby patří mezi naše oblíbené moučníky.

Na puding:
1 l mléka
3 čokoládové pudingy
1 vanilkový cukr
3 lžíce cukru

Těsto:
4 žloutky
20 dkg cukru
1 dl vody
1 dl oleje
20 dkg polohrubé mouky
prášek do pečiva
sníh z bílků

Krém:
3 zakysané smetany
cukr moučka dle chuti
granko na posypání

Ze všeho nejdřív z uvedených surovin uvařím puding, který ihned naliju na vymazaný a moukou vysypaný plech. Žloutky ušlehám s cukrem, přidám vodu a olej, a potom pomalu mouku s práškem do pečiva sníh. Vznikne řídké těsto, které naliju na hotový puding a upeču (cca 20 min). Na ještě teplé těsto (ne úplně horké) navrstvím zakysanou smetanu ochucenou cukrem, jak kdo má rád a přes sítko přesiju granko



Péřovka
Recept na tento zákusek jsem dostala od kamarádky Míši. Upozorňuju, že Péřovka se musí péct ve velkém plechu. Já peču na asi středním, ale část těsta mi vytekla jak v pohádce Hrnečku vař, takže příště musím na větším. Jinak je moc dobrá.

4 vajíčka
20 dkg cukru
20 dkg hladké mouky
1 dl oleje
prášek do pečiva
1 l mléka
2 vanilkové pudingy

Vajíčka ušlehám s cukrem a přidám hladkou mouku s práškem do pečiva a olej. Na plech vložím pečící papír. Vliju na něj těsto a připravím puding, který ještě horký vyliju po celém plechu a peču na 170 C asi 30 - 40 minut. Když vyndám Péřovku z trouby, ještě horkou potřu 2 zakysanými smetanami a povrch posypu grankem, ale dá se nahradit i skořicovým cukrem.



Mokré řezy   

Jeden z dalších receptů se zakysanou smetanou. I když jich existuje víc, každý chutná úplně jinak. Tenhle je vláčný, moc dobrý. Mám ho od jedné moc šikovné paní, která se věnuje šití, oblékání a životem panenek. Podívejte se   www.erica.cz  
 
 

2 vanilkové pudingy
750 ml mléka
5 vajec
300 g cukru
1 vanilkový cukr
100 ml oleje
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
40 g kakaa
600 g zakysané smetany
2 skořicové cukry
100 ml vody

  • Ze dvou pudingových prášků, mléka a asi 1/3 cukru uvařím puding a nechám vychladnout
  • V míse vyšlehám vejce s oběma cukry. Do vzniklé směsi vmíchám 100 ml vody a 100 ml oleje
  • Nakonec přidám mouku s práškem do pečiva a důkladně promíchám
  • Polovinu těsta naliju do vymazaného a vysypaného pekáče. Zbylé těsto promíchám s kakaem a naliju na světlé těsto
  • Pomocí vidličky udělám mramorování - těsta s tím promíchají
  • Na povrch ještě neupečeného těsta pokladu lžící vychladlý vanilkový puding
  • Moučník vložím do trouby a peču při 180 C 30 - 45 minut
  • Na ještě horký moučník natřu hustou zakysanou smetanu a posypu skořicovým cukrem
 
                                             Metrová roláda Shrek           
  Metrovou roládu jsem znala už z doby, kdy jsem ještě bydlela s rodiči, a tak jsem si na ní vzpomněla. Dřív jsem nemohla trefit správnou konzistenci krému, kterým se roláda slepuje, až jsem našla tento recept v Hrníčkové kuchařce. Roláda je podle této kuchařky moc dobrá. Původně jsem chtěla dělat barevnou kombinaci světle modrá, růžová a bílá, akorát nebyly ty barvy. Našla jsem pouze zelenou, a tak je z ní Shrek :-)

1 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 1/4 hrnku pískového cukru
6 vajec
6 lžic horké vody
1 - 2 lžíce kakaa
1/2 balíčku prášku do pečiva
čokoládová poleva na zdobení

Krém:
1 kostka másla
1 hrnek moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
1 balíček pudingu s vanilkovou příchutí
Já přidala zelené potravinářské barvivo

Elektrickým šlehačem jsem ušlehala žloutky s cukrem do husté pěny. Postupně jsem přidávala horkou vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto jsem rozdělila na poloviny. Do jedné poloviny jsem vmíchala tuhý sníh ušlehaný ze 3 bílků a vlila do tukem vymazané a vysypané formy.
Do druhé poloviny těsta jsem vmíchala kakao a tuhý sníh ušlehaný ze 3 bílků a vlila do druhé formy.
Upekla jsem do růžova a nechala vychladnout. Upečenou buchtu jsem nakrájela na plátky tak 1cm silné. Střídavě světlé a tmavé plátky buchty jsem slepila krémem. Délka moučníku se udává asi 80 cm, ale tak dlouhý tác nemám, takže jsem délku přizpůsobila svému tácu a udělala rolády tři. Polila jsem čokoládovou polevou. Po ztuhnutí se metrová roláda krájí šikmo, aby byly vidět všechny barevné konzistence.
Krém jsem udělala tak, že jsem v mléce rozmíchala pudingový prášek, uvařila puding a nechala za občasného míchání vychladnout. Pak jsem do něj zamíchala máslo utřené s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem.

        Koláč z cuket            

Nikdy jsem cuketu nejedla. Koupila jsem ji až tehdy, kdy jsem dostala recept od své kamarádky Alenky F při jednom z našich mnoha strávených odpoledních schůzkách venku s dětmi. Jak jsme tak všechno probíraly, došlo i na vaření a pečení

3 vejce (z bílků sníh)
1 1/4 kelímku oleje
2 kelímky cukru
2 kelímky cukety najemno nastrouhané a vymačkané
2 kelímky kokosu
3 kelímky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 čajová lžička soli
1 lžíce skořice
1 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr

Všechny ingredience smíchám dohromady, přendám na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečící papír) a upeču.


        Řezy Margot       

Recept na tento dobrý moučník jsem našla na stránkách Lenky Sukové. Naší rodičně moc chutná. I když vypadá jako suchá buchta, chutná vláčně. Patří mezi moje oblíbené.

1 tyčinka Margot (100g)
260g krystalového cukru
50g strouhaného kokosu
250ml šlehačky
2 vejce
3 lžíce oleje
1 prášek do pečiva
360g polohrubé mouky
mléko dle potřeby


Všechny suroviny jsem smíchala, nalila hotové těsto do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku a upekla. Navrch nalila čokoládovou polevu.



 Buchta k Valentýnu          

Od nového roku jsem objevila jeden malý časopis za 5,- Kč, který vychází jednou měsíčně, a tam jsem objevila tyto řezy. Moc dobré

Puding:
400ml mléka
1 pudingový prášek s jahodovou příchutí
2 lžíce cukru

Těsto:
5 vajíček, 1 hrnek cukru
8 lžic vody, 8 lžic oleje
1 2/3 hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr

Navrch:
2 kelímky zakysané smetany
1 kelímek smetany ke šlehání
3 lžíce cukru moučka
2 vanilkové cukry
ztužovač šlehačky

Nejdřív jsem uvařila hustější puding, aby včas vychladl. Vejce jsem ušlehala s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně přidala olej a vodu.
Nakonec jsem vmíchala mouku s práškem do pečiva.
Na vymazaný a vysypaný plech jsem cik cak nalila polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta jsem zamíchala kakao a vlila tak, aby vzniklamozaika. Pomohla jsem si vidličkou. Nakonec jsem do těsta vložila puding.
Pekla jsem 20 - 30 minut na 180C
Smetanu  s cukrem jsem vyšlehala do husté šlehačky (může se přidat ztužovač i nemusí. Já nepřidávala) a nakonec přimícháme zakysanou smetanu.
Ještě teplou buchtu potřeme vzniklou směsí a necháme vychladnout. Posypala jsem grankem, ale ještě před tím jsem z papíru obkreslila podle nejmenšího vykrajovátka na vánoční cukroví srdíčka, položila na bílou směs a sypala granko. Vznikne tak buchta speciálně k Valentýnu. Bez srdíček se z ní stane dobrá mňamka ke kafíčku :-)


    Buchta z kefíru          

Tento moučník mám od své maminky, která ho má vždy krásně vláčný a nadýchaný, což mně se jeden čas vůbec nedařilo. Když ani třetí pokus nevyšel, zjistila jsem, v čem dělám chybu. Neměla jsem totiž ani jednou jedlou sodu, která je tam velmi důležitá. Bez ní totiž buchta nikdy nadýchaná nebude.

1,5 sklenky cukru
2-3 sklenky polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
1 lžička jedlé sody
1 kefír
1/2 sklenky oleje

Všechny ingredience smíchám dohromady, naliju na vymazaný a vysypaný pekáč, upeču a nechám vychladnout. Navrch dávám čokoládovou polevu a sypu barevným sypáním.


    Tvarohový krémovník       

Tento dobrý moučník jsem našla někde na internetu nebo mi přišel mailem, teď už přesně nevím. Ale co vím, že je nadýchaný a moc dobrý

Těsto:
220g polohrubé mouky
120g Hery
120g cukr moučka
1 vejce
2 žloutky
1 lžička prášku do pečiva

Náplň:
500ml mléka
500g měkkého tvarohu
1 balení pudingového prášku s vanilkovou příchutí
150ml oleje
1 vejce
3 žloutky
1 vanilkový cukr


Sníh:
5 bílků
5 lžic cukru krupice

Na vál nasypu mouku,  cukr,  kypřící prášek,  nastrouhám Heru,  přidám vejce a žloutkya ručně zadělám těsto.  Dám asi na 30 min do ledničky.
Potom těsto vyválím na pomoučeném válu na výšku 3-4 cm. Plech s vysokým okrajem vymažu a vysypu moukou a těsto na něj přenesu. To pak ještě rukama vytvaruju a rozprostřu po celém plechu na výšku tak 2cm

Náplň:
Všechny suroviny dám do velké mísy a rozmíchám el. šlehačem na nižším stupni otáček.
Potom náplň navrším na těsto a moučník dám péct při  180C na 40-45 minut.
Z bílků a cukru ušlehám tuhý sníh. Ten natřu na předpečený moučník, pomocí vidličky udělám vlnovku a dopeču asi 10 minut při 160C.



TOPlist